פרידה. גירושין. לפרק בית. וואוו.. כמה צער, כאב, הלם, עלבון, פחד, כעס.. אינספור מילים שמבטאות רגשות עוצמתיים עולות רק מהמחשבה על פרידה וגירושין.
ויש עוד מילים חשובות, שאולי לא עולות מיד אבל קריטי להבין את משמעותן בהקשר הזה, והן אחריות, בחירה, הסכמות, יחסים ובריאות גם של הילדים וגם של בני הזוג.
לרוב הזוגות שמוצאים עצמם בסיטואציה המורכבת הזו אין באמת מושג איך מתקדמים מכאן. האם למהר לפתוח תיק בבית משפט? ברבנות? מה עדיף? למצוא עורך דין? ומה עם העלויות הכספיות, והרגשיות? בוודאי כשיש ילדים.. בדיוק בשל המורכבויות והאתגרים העצומים הכרוכים בפרידה – חשוב לפנות לאנשי מקצוע שיסייעו לנהל את הפרידה דרך הגעה להסכמות, לשמור על הבריאות הפיזית והנפשית בתהליך, לא רק עד החתימה על ההסכם, אלא גם בהמשך החיים שמתחילים מאותו רגע. החיים ביום שאחרי.
גם לאחר החתימה על ההסכם וכניסה לשגרה החדשה מתעוררות מחלוקות, וחשוב לפתור אותן מהר ונכון, אחרת אפילו הקטנה שבהן עלולה להפוך למלחמה. אם לא לומדים במהלך תהליך הפרידה להתמודד עם האתגרים והקונפליקטים שהמציאות תזמן – יהיה קשה לשמור על יחסים טובים ותקינים והדרך להידרדרות קצרה מאוד.
וזה בעצם מה שקורה בגישור. זהו תהליך קצר יחסית, שבו אנחנו נפגשים ביחד ולחוד, בדיסקרטיות. מבררים את הצרכים של כל אחד מבני הזוג, את צרכי הילדים והמשפחה. המפגשים מתנהלים בנחת, בלי מלחמות ומאבקים, ויוצרים הסכם שמורכב מהמון הסכמות שאליהן מגיעים יחד, בכל תחומי החיים: בנושא ימי שהות הילדים, בנושא מימון הילדים (מזונות), כיצד יתחלק הרכוש בין בני הזוג, ובכל תחומי החיים שקשורים בילדים, ובמשפחה שלכם. בנוסף, מנסים לבחון יחד נושאים עתידיים שעשויים לעלות, ולתת להם מענה שיעוגן בהסכם, וחשוב לא פחות – מסכימים על מנגנון פתרון קונפליקטים עתידיים לבוא, כי הם יבואו..
למעשה זה תהליך שמחליף דיונים בבית משפט, ואף אחד מלבדכם לא מקבל את ההחלטות וההכרעות החשובות עבורכם. אלא אתם עבור עצמכם. החשיבות של השליטה בתהליך ובתוצאותיו היא חשובה מאין כמוה. אין הכרעות, בוררות או פסיקה.
אפשר וחשוב לבנות את העתיד שמתאים לכל משפחה, עם הצרכים, הרגישות, ההתאמות, וההסכמות, במתווה שמתאים רק לכם, כי זו המשפחה שלכם, עם הייחודיות והמאפיינים הבלעדיים שלה.
ההסכם נבנה ביחד מתוך הבנה שאתם מכירים יותר מכולם את ילדיכם, הצרכים שלהם, השגרה המשפחתית, ואין אף גורם, מלומד ככל שיהיה שיצליח להבין את הצרכים המשפחתיים ושל כל אחד מתוך המערכת המשפחתית, וזו סיבה מספיק טובה שהמושכות יהיו בידיים שלכם.
לאחר גיבוש ההסכמות המשותפות שלכם, הן מנוסחות להסכם משפטי שיובא בפני שופט ויקבל תוקף פסק דין בבית המשפט.
נכון, ישנן עוד הרבה דרכים להיפרד, אבל יש להן מחירים כבדים –
במאבק באמצעות ערכאות משפטיות, גם אם נראה שמנצחים – אין באמת מנצחים. כולם מפסידים, אולי מישהו מפסיד פחות, והמפסידים העיקריים הם הילדים. בדרך משלמים מחירים רבים: המחיר הכספי העצום, שאפשר להשקיע בעתיד במקום לפרנס מאבקים משפטיים, המחיר האישי, הכאב, הסחף הרגשי, המאבקים שפוצעים ועוד לפני ששמים לב – יוצאים משליטה.
וככה בכלל מבלי להתכוון, עשויים חלילה לפגוע בילדים, בבריאות ובחוסן המנטלי ותחושת הבטחון שלהם. פרידה היא אירוע קשה בפני עצמו. פרידה שלא מנוהלת נכון ונגררת למאבקים מצלקת את הילדים לשארית חייהם.
אפשר וצריך לעצור רגע ולהחליט יחד לעשות את זה נכון, לבחור ללכת לגישור שבו מתקיים שיח מכבד, מתווך, בשליטה, להחליט יחד לשמור על הילדים, על הכסף, ועל היחסים, גם לאחר הפרידה. הגישור הוא תהליך וולונטרי, כלומר שמגיעים אליו מבחירה חופשית. אין מה לחשוש מהצעד הזה, הוא עדיף ממאבקים בבתי משפט. ותמיד אפשר לעבור לערכאה משפטית, גם לאחר תהליך גישור.
חשוב להבין – אין נוסחה אחת שמתאימה לכולם, אבל יש את זו המדויקת לכל משפחה, לצרכים שלה, למציאות המורכבת שכל אחד חי בה, נוסחה שמאפשרת פתרונות יצירתיים וגמישות המתבקשים במצבים כל כך מורכבים וטעונים.
אם אתם נמצאים בתהליך פרידה או רגע לפני – מתכננים את הפרידה – אני מזמינה אתכם לפנות אלי לשיחה ראשונית ללא עלות, ותוך מס’ פגישות לצאת לדרך חדשה, ברורה, מסודרת, ובריאה מתוך בחירה שלכם.